Frittata z cukinią i tymiankiem


Sezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i tymiankiem z odrobiną czosnku dla zaostrzenia smaku. Robiłam już frittatę ze szparagami i papryką i frittatę ze szpinakiem. Tym razem postanowiłam ją jeszcze urozmaicić i dodać trochę serka śmietankowego. Frittata wyszła soczysta i bardziej kremowa.



Frittata z cukinią i tymiankiem 

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 350 g cukinii
  • szczypta soli do posypana cukinii
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietankowego serka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • odrobina papryki
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Układamy na sitku, delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy, aby pozbyć się soku.
Czosnek drobniutko siekamy. Do miski wbijamy jajka, wrzucamy czosnek, serek śmietankowy, cukinię i listki tymianku. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę jajeczną i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po około 10-15 minutach, gdy masa się lekko zetnie także z góry przekładamy frittatę na drugą stronę przy pomocy pokrywki lub talerza. Smażymy kolejne 10 minut.
Od razu podajemy, choć na zimno frittata też doskonałe smakuje. 


Komentarze

  1. Ale Ci wyszła fajna grubiutka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz zrobiłam frittatę na mniejszej patelni i taka mi bardziej smakuje :-)

      Usuń

Prześlij komentarz