Gnocchi z pesto z rukoli
Wielokrotnie już pisałam, że naszym domu uwielbiamy różnego rodzaju kluski i makarony. Dzisiaj zapraszam na klasyczne włoskie kopytka, czyli gnocchi. Podałam je z pesto z rukoli, do tego odrobina koniecznie startego na świeżo parmezanu lub innego tego typu sera. Niego w gębie :-).
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Gnocchi z pesto z rukoli
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanych starych ziemniaków
- ok. 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki pesto z rukoli
- świeżo stary parmezan
Wykonanie:
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli.
Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką.
Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy go na 2 cm kawałki. Formujemy kluseczki i na każdej widelcem delikatnie odciskamy wzorek.
Od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy do momentu, aż gnocchi wypłyną. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.
Gorące kluseczki przekładamy do miski, dodajemy pesto i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem i od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz