Placuszki z cukinii z fetą
Do usmażenia placuszków z fetą przymierzałam się już od dawna... W końcu do ich przygotowania zdopingowała mnie Bea :-). Pooglądałam sobie u niej na blogu różne ich wersje i wybrałam tę z fetą. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Podałam je ze śmietaną, ale możemy też do ich podać sos feta,
Placuszki z cukinii z fetą
Proporcje na ok. 10 placuszków
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g cukinii
- 150 g fety
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki starego sera Pecorino
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut z każdej ze stron.
Robiłam je kiedyś. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że są doskonałe ? :-).
UsuńOh, jak milo, ze i Ciebie zmotywowalam :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i milego weekendu (juz teraz) zycze!
Tak, tak, w końcu się wzięłam do roboty ;-).
UsuńDziękuję Ci bardzo za inspirację, placuszki są rewelacyjne ! Jeszcze mam w planach te z ziemniakami.
Pozdrowionka :)