Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Uff, w końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ?
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 5 plastrów parzonego wędzonego boczku
- 20 suszonych śliwek bez pestek
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 1 jajko
- mąka pszenna
- tarta bułka
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
- wykałaczki
Wykonanie:
Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę i spinamy wykałaczkami.
W głębokim talerzu rozkłócamy jajko. Do dwóch kolejnych wsypujemy mąkę pszenną i tartą bułkę. Schabowe roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w tartej bułce.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor.
Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz