Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie
W domu bardzo lubimy fasolkę szparagową. Swego czasu jadało się ją tylko klasycznie, czyli polaną roztopionym masłem z dodatkiem tartej bułki. Ale gdy za oknem jest tak ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już sałatka z fetą, a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję z ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.
Sałatka z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 300 g francuskiej fasolki szparagowej
Sos:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
- sok z 1 cytryny
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Wykonanie:
Czosnek rozcieramy w moździerzu z solą, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze około 20 minut. Przelewamy zimna wodą i odstawimy do odcieknięcia.
Fasolkę polewamy sosem i mieszamy.
Tak przyrządzonej fasolki jeszcze nie jadałam.. a to chyba duży błąd :) Będę musiała wypróbować ją w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, jestem pewna, że Ci posmakuje :-)
Usuń