Szarlotka z wiśniami
Schyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć.
Szarlotka z wiśniami
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
Na ciasto
- 220 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Na piankę bezową:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
- 5 średnich jabłek
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy wiśnie, posypujemy cynamonem, goździkami.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.
cudowne ciasto! niestety moi domownicy nie lubią z pianką więc nie robię choć sama uwielbiam :) i jeszcze wiśnie... mniam!
OdpowiedzUsuńMarianna, a zaszalej ! Zrób i zjedz sama ;-)
UsuńTeż mam takie słoiczki pełne wiśni, od Mamuni :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda bosko, szczególnie ta delikatna pianka :)
To nasza ulubiona szarlotka, własnie z wiśniami :-)
Usuń