Toskańska przyprawa ziołowa
Dziś zabieram Was w podróż do pięknej, słonecznej i aromatycznej Toskanii. A wszystko za sprawą Małgosi z bloga Po prostu Marghe u której wypatrzyłam tę toskańską przyprawę przygotowaną na bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania.
Toskańska przyprawa ziołowa
Składniki:
- 6 gałązek świeżego rozmarynu
- 6 gałązek świeżej szałwii
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka grubej soli morskiej
Wykonanie:
Zioła płuczemy, osuszamy ręcznikiem i odrywamy listki i igły. Czosnek obieramy i wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie zioła przesypujemy na tacę wyłożoną papierem śniadaniowym lub ręcznikiem papierowym i suszymy w suchym i przewiewnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Raz na jakiś czas zioła mieszamy, aby suszyły się równomiernie.
Po wysuszeniu mieszankę przechowujemy w szczelnym szklanym pojemniku.
podoba mi się! dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i mam nadzieję, że też Ci posmakuje :-)
Usuńcóż za słoneczne zdjęcia! piękne! a przyprawy ciekawa jestem bardzo :)
OdpowiedzUsuńDzięki Wiewióro, w końcu to toskańska przyprawa :-). Dziś testowałam przyprawę z omletem i chorizo, wyszło bosko !
Usuń