Cukinia zapiekana z grzybami
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.
Cukinia zapiekana z grzybami
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 2 średnie okrągłe zielone cukinie
- 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
- 1 cebula
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki serka śmietankowego Almette
- 50 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- masło do podsmażenia grzybów
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Cukinie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Wydrążony miąższ kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy.
Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji termoobiegu.
Komentarze
Prześlij komentarz