Cukinia zapiekana z grzybami


Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, idealnie współgra z każdym dodatkiem. Odmian cukinii jest wiele, ale ja ostatnio upodobałam  sobie tę małą okrągła cukinię, która występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej.  Obydwie są bardzo smaczne, doskonałe na surowo do sałatek, idealne lekko podsmażone z czosnkiem do makaronów czy do ryżu. Dzisiaj natomiast chciałam Wam zaproponować cukinię faszerowaną, taką w wersji jesiennej, czyli z grzybami.




 Cukinia zapiekana z grzybami
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
  • 2 średnie okrągłe zielone cukinie
  • 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
  • 1 cebula
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki serka śmietankowego Almette
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka gałki  muszkatołowej
  • masło do podsmażenia grzybów
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z cukinii odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka cukinii wydrążamy miąższ, zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Cukinie solimy i ustawiamy do góry nogami.
Wydrążony miąższ kroimy  w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy.
Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji  termoobiegu.

Komentarze