Dynia zapiekana z grzybami
Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !
Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje.
Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje.
Dynia zapiekana z grzybami
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 2 średnie dynie Futsu black
- 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki
- 2 cebule
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 100 g startego parmezanu
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło do podsmażenia grzybów
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby czyścimy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim grzyby i cebule przez około 10 minut. Wszystko solimy i pieprzymy i odstawiamy na bok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z dyni odcinamy górę, kapelusik odkładamy na bok, a ze środka dyni wydrążamy miąższ (miąższ odkładamy, przyda się n.p. do przygotowania zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami.
W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy.
Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu.
... alez to musialo smakować:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJolu, nooo nie mogę zaprzeczyć, było doskonałe :-)
UsuńWygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :-). Cieszę się, że się podoba.
Usuń