Konfitura z czerwonej cebuli
W czasie Lekcji gotowania z Dobrą wołowiną i Grzegorzem Łapanowskim przygotowaliśmy między innymi długo pieczone żeberka z konfiturą z czerwonej cebuli. Muszę powiedzieć, że ta konfitura bardzo mi przypadła do gustu i postanowiłam ją odtworzyć w mojej kuchni.
Konfitura z czerwonej cebuli
Składniki na 6-8 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g czerwonej cebuli
- 4 łyżki brązowego cukru Muscovado
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 łyżek octu balsamicznego
- tymianek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, solimy i podsmażamy, aż będzie szklista i lekko się skarmelizuje. Wtedy dodajemy cukier, lekko przesmażamy, następnie dodajemy ocet i wino. Cebulę smażymy na małym ogniu, aż do odparowania płynów. Na koniec pieprzymy, dodajemy tymianek, mieszamy i podajemy.
ciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńTa konfitura jest doskonała do mięsa.
UsuńPiekna! Robie bardzo podobnie (czesto rowniez na bazie Porto), uwielbiamy! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beo :-). Przy okazji chętnie wypróbuję też Twoją wersję.
UsuńNajlepsz konfirura z cebuli jaką jadłam. Polecam. Super przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ! Cieszę się, że smakowała :).
UsuńTo jakiś wyjątkowy cukier? Czy może być po prostu trzcinowy?
OdpowiedzUsuńMuscovado to nierafinowany cukier trzcinowy z wyższą zawartością melasy, może być też zwykły trzcinowy.
Usuń