Panini z szynką
Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe, takie prosto z patelni. Ponieważ przygotowywanie ciasta drożdżowego zajmie nam trochę czasu, żeby sobie ułatwić pracę możemy je zagnieść na przykład z potrójnej ilości składników i przechowywać w lodówce przez 2 dni. Wystarczy wtedy wyjąć ciasto z lodówki, pozwolić mu się ocieplić i wtedy zacząć przygotowywać kanapki.
Panini z szynką
Składniki:
- 250 g mąki pszennej 550
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki morskiej soli
Nadzienie:
- 150 g świeżego młodego szpinaku
- 100 g szynki wieprzowej
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- świeżo zmielony pieprz
- ew. sól morska
Wykonanie:
Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm.
Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął.
Świetny przepis, mój mąż byłby zachwycony !!!
OdpowiedzUsuńNie byłby, tylko będzie, bo pewnie zrobisz :-)
UsuńKocham panini:)
OdpowiedzUsuńTo już jest nas dwie ;-)
UsuńFantastyczny pomysł, koniecznie zapisuję przepis...
OdpowiedzUsuńPochwal się jak wyszło :-)
UsuńSmakowicie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńOj tak ! Może się skusisz ? :-)
UsuńŻe nie mam drożdzy, zrobiłabym jutro na śniadanie !
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, musi być smaczne i do tego można wymyśleć różne farsze :-)
Aniu, ja zawsze mam w szufladzie suszone, tak na wszelki wypadek :-)
UsuńTak, farsze mogą być przeróżne i zawsze będzie pysznie.