Pieczone cytrynowe ziemniaki
Wracam na bloga po krótkiej urlopowej i remontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło.
Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku.
Pieczone cytrynowe ziemniaki
Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g małych ziemniaków
- 1 duża główka czosnku
- 1 cytryna
- sok z 1/2 cytryny
- świeży rozmaryn
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki porządnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę. Raz na jakiś czas potrząsamy patelnią, żeby ziemniaki się piekły z każdej strony.
Gdy ziemniaki będą miękkie skrapiamy je sokiem z cytryny, zwiększamy ogień i lekko rumienimy.
Przepadam za pieczonymi ziemniakami, na pewno więc Twój przepis wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam, są doskonałe :-).
OdpowiedzUsuń