Sos grzybowy II
Sezon grzybowy w pełni ! Grzyby na zupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków.
W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ?
Sos grzybowy II
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej)
- 2-3 łyżki serka mascarpone
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę i rozcieramy z solą.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cebulę, aż do momentu gdy będzie szklista, wtedy dodajemy do niej grzyby i chwilę przesmażamy razem.
Do garnka wlewamy bulion i dodajemy mascarpone, mieszamy, a następnie dodajemy warzywa z patelni.
Grzyby dusimy na małym ogniu przez 30 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy.
Ależ Twój sosik wygląda wspaniale !!!! Musi być przepyszny !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję :-). Tym razem zamiast śmietany dodałam mascarpone. Pycha !
UsuńDziękuję i zachęcam do gotowania :-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Jeśli jednak chciałabym dodać śmietanę to 18% czy 30%?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M
Dziękuję :-).
UsuńJedna i druga śmietana będzie ok, wszystko zależy od tego czy liczysz kalorie ? ;-)
Średnio u mnie z tym liczeniem kalorii:D chciałabym żeby smak był wyjątkowy;)
UsuńChciałabym jeszcze podpytać czy wystarczy jeśli oczyszczę grzyby, nie ma potrzeby obgotowywać??
UsuńTo w takim razie, jakim zaleć to szaleć :D, daj 30%. Postaraj się kupić taką gęstą, po są też takie rzadkie jak mleko. Prseident chyba ma najlepszą.
UsuńWystarczy tylko oczyścić, nie ma potrzeby obgotowania.
Ja też dziś robię, bo jest wysyp grzybów :-).
Już się doczekać nie mogę kiedy spróbuję sosu:) Poza tym rzucił mi się w oczy przepis na domową pastę bulionową i mam wrażenie, że to prawdziwe odkrycie:D
OdpowiedzUsuńPs. Dziękuję za rady!
M
Pasta bulionowa jest the best ! Od kiedy ją odkryłam wyrzuciłam wszystkie kostki sklepowe. Mrożę ja w plastikowych pudełeczkach lub wekuję w małych słoiczkach. Zachęcam Cię do zrobienia, nie będziesz żałował :-).
OdpowiedzUsuńPs. Polecam się, chętnie służę pomocą.
Bardzo dziękuję za rady! na pewno skorzystam, niedlugo polecę do sklepu po niezbędne składniki i do dzieła:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
M
Miłego gotowania i smacznego w takim razie :-)
UsuńDziekuję:)
OdpowiedzUsuńChciałam napisać kilka słów o tym sosie....to jest po prostu REWELACJA!!!! Prawdziwe niebo w gębie i dodatkowo bardzo szybko się go przygotowuje. Baaardzo dziękuję za przepis. Kilka osób miało okazję spróbować sosu i każdy się zachwycał:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bartosz, bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sos smakował i oczywiście polecam się na przyszłość :-)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Agatko! Chciałabym zrobić taki mieszany sos grzybowo-pieczarkowy. Do takiego sosu też pasuje śmietanka 30% czy lepiej mniej procentowa, a może jakiś jogurt??:)
OdpowiedzUsuńHej, do takiego sosu pasuje każda śmietanka, wszystko zależy tylko od Ciebie, czy liczysz kalorie ? :-). Jogurt grecki też będzie ok.
UsuńW takim razie nie liczę:P dziękuję za podpowiedź;)
OdpowiedzUsuńTylko pozazdrościć :D
Usuń