Szybka tarta z figami
Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego wykombinuję... ?
Poniżej przedstawiam Wam efekt mojego myślenia, czyli ciasto w dosłownie parę chwil.
Szybka tarta z figami
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas wykonania: 35 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 250 g ricotty
- 5 świeżych fig
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut.
W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki.
Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi.
Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
wygląda wspaniale :) mniam
OdpowiedzUsuńMałgosiu, dziękuję :-)
UsuńJakby nie czytać tekstu, to można by pomyśleć, że to pizza z salami ;D figi lubię i te prosto z drzewa i te kandyzowane, także pewnie zjadłabym tartę ze smakiem. A ciasto pewnie już zjedzone swoją drogą?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, jak pizza z salami :-D, Zniknęło, bo było... malutkie ;-)
UsuńBardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za miłe słowo :-)
UsuńTo jak najbardziej w ich stylu. Haute couture (fr.
OdpowiedzUsuń