Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Dziś będzie na słodko i oczywiście sezonowo. To ostatni moment, żeby upiec coś ze śliwkami. Gdy za oknem robi się chłodnawo, choć na tegoroczna jesień nie ma co narzekać, do moich kulinarnych łask wraca ciasto drożdżowe. Cudnie pachnie wtedy w całym domu, a ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy ciasto całkowicie wystygnie, ani powstrzymać się przed ukrojeniem kawałka letniej drożdżówki. Mówię Wam, niebo w gębie.
Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami:
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
- Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem
- Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
- Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
- Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką
- Szwedzkie bułeczki cynamonowe
- Drożdżowe bułeczki ze śliwkami
Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm
Czas przygotowania: 160 minut
Składniki:
- 2 szklani mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 2 jajka
- 2 gruszki
- ok. 350 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka kardamonu
Kruszonka:
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek mąki
- 40 g roztopionego masła
Wykonanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, jajka, sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez około 15 minut, do uzyskania elastycznego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Gruszki kroimy w ósemki i wycinamy z nich gniazda nasienne.Śliwki kroimy na pół i pestkujemy.
W miseczce miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Ciasto wyjmujemy z miski na omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut.
Uwielbiam drożdżowe wypieki, a teraz jesienią smakują najlepiej!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-). A do tego kubek mleka...
UsuńUwielbiam drożdżowe z owocami! Twoje wygląda genialnie! Mogę kawałek? :)
OdpowiedzUsuńAlea oczywiście, tylko musisz spieszyć, bo znika w oku mgnienia :-)
UsuńPyszne pyszne, z kakao lub mlekiem...!
OdpowiedzUsuńAle teraz mi narobiłaś smaka :).
Usuń