Kaszubski chleb na podmłodzie
Oto kolejna, tym razem październikowa odsłona wspólnego pieczenia, organizowana przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Amber zaproponowała nam upieczenie chleba kaszubskiego z przepisu zaczerpniętego od Marcina z bloga Grahamka, weka i kajzerka. Nie sposób oprzeć się takiej propozycji, tym bardziej, że zbiegła się ona ze Światowym Dniem Chleba, który trzeba przecież uczcić smakowitym bochenkiem.
Niech nam się upiecze :-).
Kaszubski chleb na podmłodzie
Proporcje na chleb o wadze 800 g
Czas przygotowania: 10-11 godzin
Składniki
Podmłoda:
- 250 g maki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej typu 550
- 50 g letniej wody
- 8 g soli
- 30 g mleka w proszku
- 15 g roztopionego smalcu
- mąka ziemniaczana do podsypania koszyka
Wykonanie:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, wlewamy letnią wodę i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem wyrabiamy do połączenia się składników. Podmłodę przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na 6-8 godzin w temperaturze 27-28 stopni Celsjusza.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.
W 50 ml wody rozpuszczamy sól. Po upływie czasu fermentacji do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko w proszku, podmłodę i wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy prze 10-12 minut. Następnie dodajemy smalec i wyrabiamy kolejne 4 minuty. Smalec powinien się całkowicie wchłonąć. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
Z ciasta formujemy okrągły bochenek, koszyk do wyrastania chleba dokładnie oprószamy mąką ziemniaczaną i umieszczamy w nim chleb. Przykrywamy ściereczką chleb i odstawiamy go na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na dnie piernika ustawiamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą, aby piekarnik był naparowany w momencie kiedy będziemy do niego wkładać chleb. Jeśli posiadamy kamień do pieczenia umieszczamy go również w piekarniku.
Gdy chleb nam wyrośnie delikatnie przekładamy go na drewnianą łopatkę i kładziemy na kamieniu. Jeśli nie mamy kamienia chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Przez pierwsze 5 minut chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 200 stopni, a z piekarnika wyjmujemy naczynie z wodą. Chleb pieczemy jeszcze przez 30 minut. Studzimy na kratce.
Piękny! Twój bochenek przypomina mi kulę ziemską. Idealnie na Światowy Dzień Chleba!
OdpowiedzUsuńAniu, faktycznie :). Cudne porównanie !
UsuńŁadnie Ci wyrósł! Smakowity :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko :-)
UsuńPięknie Ci popękał.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz!:)
Tak, tym razem postanowiłam go nie nacinać :-).
UsuńI ja dziękuję !
Agata,
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak popękany bochenek!
Ile w nim uroku.
Dziękuję,że byłaś z nami.
Aniu, ja dziękuję Ci za zaproszenie. Cieszę się, że mogłam piec z Wami, szczególnie w ten wyjątkowy dzień.
UsuńAnia porównała go do kuli ziemskiej :-).
Rzeczywiście jak kula ziemnska :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
Alu i ja dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku :-)
UsuńPięknie upieczony! Dziękuję za wspólne październikowe chwile! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).
UsuńSwojsko i apetycznie wygląda, tylko kroić i zajadać...
OdpowiedzUsuńDziękuje, faktycznie był pyszny.
UsuńWygląda wspaniale, dorodny bochen ;) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, jesienne pozdrowionka :-)
UsuńMarze o takim koszu:-)Wygląda cudownie:-) Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, również dziękuję za wspólne pieczenie :-)
UsuńJeśli chodzi o kosz to polecam Allegro.
Jaki piękny chlebek Gatito, tak ładnie Ci wyrósł. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennie.
Dziękuję Danusiu. Do następnego spotkania przy piekarniku :-)
UsuńPrzepiękny chlebek Agatko .... jak zawsze u Ciebie zresztą:) Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńJolu, bardzo Ci dziękuję za miłe słowo. Pozdrowionka :-)
UsuńPysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..[ nie ma mnie na liście,,a piekłam również]
OdpowiedzUsuńI ja również dziękuję :-)
UsuńŚliczny ma kolor, taki troszkę dyniowy.
OdpowiedzUsuńPrzysięgam, tym razem dyni do niczego nie dodawałam ;-)
UsuńPerfekcyjny! Jak smakował tak jak mój, to pewnie już dawno nic z niego nie zostało ;-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj, tak, zniknął szybko :-)
UsuńSilny bocen! Pięknie sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wisło :-)
UsuńPiękny bochenek! Muszę koniecznie kupić sobie takie koszyki to wyrastania.... Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję za wspólny czas. Koszyki polecam :-).
OdpowiedzUsuńPiękny :) Cieszę się że mogłyśmy razem upiec ten pyszny chleb!
OdpowiedzUsuńŁucjo i ja dziękuję za wspólny czas :-)
UsuńOj, spóźniłam się mocno... ale chleb wygląda wspaniale i zapisuję do wypróbowania. na pewno taki upiekę :)
OdpowiedzUsuńNa dobry chleb nigdy nie jest za późno :-)
UsuńLooks great and is on my list to bake soon! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuńAnd I also thank you. See you next year :-)
Usuń