Omlet z cukinią
Uwielbiam omlety za ich różnorodność. Tak na prawdę do masy jajecznej możemy dodać wszystko. Ale na razie póki mamy dostęp do świeżych warzyw to właśnie warzywa warto wykorzystać jako główny dodatek. Tym razem do omletu dodałam świeżą cukinię. Omlet z cukinii jest wilgotny i delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch lub kolację. Możemy go podać z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym lub z sosem feta.
- 350 g cukinii
- szczypta soli do posypana cukinii
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na grubej tarce. Nie obieramy jej ze skórki, fajnie potem wygląda kolorystycznie w omlecie. Startą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie ją dosyć mocno odciskamy.
Do miski wbijamy jajka, czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy go do jajek wraz z cukinią. Masę solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, po czym wlewamy masę na omlet. Omlet smażymy na przykrytej patelni. Po upływie kilkunastu minut przekładamy go na drugą stronę i dalej smażymy, aż do uzyskania złotego koloru
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Kilka naście minut ?
OdpowiedzUsuńKilkanaście
UsuńNie rozumiem?
Usuń