Spotkanie w warszawskim Al Capone z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy
Dzisiaj zabieram czytelników mojego bloga w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Czas podróży będzie krótki, należy się tylko wybrać na spokojną i zaciszną uliczkę na warszawskiej Ochocie.
Pani Joanna, współwłaścicielka Al Capone prezentuje nam mistrzowskie calzone |
Spotkanie w warszawskim Al Capone z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy
W ubiegłą sobotę, 25 października, wraz z innymi blogerami kulinarnymi, miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z tegorocznym Mistrzem Włoch w robieniu pizzy, Marco. Spotkanie zorganizowali dla nas właściciele warszawskiej restauracji i piwnicy włoskich win Al Capone, przesympatyczne polsko-włoskie małżeństwo.
W Al Capone znajdziecie prawdziwie włoski klimat.W kuchni rządzi właściciel Luciano wraz z Marco, mistrzem pizzaiolo. Pizza, którą przygotowuje Mistrz Marco zasługuje na największe komplementy, tym bardziej, że jest wypiekana w specjalnym opalanym drewnem kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii. W restauracji podaje się również domowe włoskie dania, między innymi doskonałe świeże makarony.
W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas i temperatura fermentowania ciasta. Następnie pizza jest pieczona w piecu prze 2 minuty. Większość składników na pizzę, w tym także mąka, jest sprowadzana bezpośrednio z Włoch.
Pierwszy raz w życiu miałam możliwość zjedzenia prawdziwej pizzy capriciosa. Jeśli traficie do tej restauracji musicie koniecznie jej spróbować.
Specjalnie dla nas Marco przygotował calzone z ricottą, mozzarellą di bufala i pikantym salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014.
Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite.
Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji.
Domowe ravioli ze szpinakiem |
Nastrojowe wnętrza Al Capone zachęcają do wejścia do środka i do zamówienia tradycyjnej włoskiej pizzy. |
Al Capone Ristorante - restauracja, winiarnia i sklep z winami znajduje się przy ul. Asnyka 6 w Warszawie.
We wpisie wykorzystałam również zdjęcia udostępnione przez Al Capone.
Komentarze
Prześlij komentarz