Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice
Pogoda za oknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na adżikę. Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem ryżu czy też makaronu. Tym razem wykorzystam ją w daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory.
Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice
Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 500 g szynki wieprzowej QAFP
- 1 średni bakłażan
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
- 750 g pomidorów
- 250 g czerwonej papryki
- 1/2 główki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki chili
- 25 g octu 10%
- 25 g soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy je ze skórki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego.
Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut.
Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut.
Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz