Zupa Tom Yum
Gdy nastają pierwsze chłody ta zupa zawsze pojawia się w mojej kuchni. Jest obowiązkowym punktem mojego kulinarnego programu. Uwielbiam jej zbilansowane smaki... słodki, kwaśmy, ostry... Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale zastąpi drugie danie. To taki rodzaj dania jednogarnkowego. Ostateczna jego wersja tego dania zależy od Waszego gustu i smaku. Dlatego gdy makaron będzie już miękki warto jeszcze raz skosztować zupę i przyprawić lub dodać nieco soku z cytryny czy też cukru.
Pytacie o listki limonki kaffir, kupuję świeże w większej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują.
Zupa Tom Yum
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 szalotki
- 8 małych pieczarek
- 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej
- 1 papryczka chili
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 5 listków limonki kaffir
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1000 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
- 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki pasty Tom Yum
- olej do smażenia
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
Wykonanie:
Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy także przekrojone na pół pieczarki, przekładamy je do garnka, w którym będzie się gotować zupa. Wszystko zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, sosem rybnym. Dodajemy pastę Tom Yum, fasolkę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i makaron. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty. Zupę próbujemy i doprawiamy według potrzeby.
Komentarze
Prześlij komentarz