Kotlet schabowy panierowany



Kotlet schabowy panierowany, to klasyk polskiej kuchni. Czy jest ktoś kto go nie lubi ? Chyba nie...W zestawie z gotowanymi ziemniakami i dodatkiem mizerii lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.
Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić sokiem z cytryny.




Kotlet schabowy panierowany

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • mąka pszenna do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec  z olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka masła


Wykonanie:
Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby mięso nie pryskało podczas rozbijania. Mięso solimy i pieprzymy.
Przygotowujemy 3 duże talerze. Na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wbijamy jajko, które dokładnie rozkłócamy widelcem,  na trzeci sypiemy tartą bułkę. Kolejno każdy kotlet obtaczamy dokładnie w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Bułkę delikatnie dociskamy dłonią do mięsa, żeby dokładnie cała panierka przywarła.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, gdy będzie gorący kładziemy kotlety i smażymy je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko złociste. Trzeba kontrolować, aby się nie przypaliły. Gdy kotlety są  cienkie wystarczy smażyć je około 5 minut z każdej strony. Na sam koniec na każdym kotlecie układamy po kawałku masła. Przykrywamy na chwilę pokrywką, żeby masło się rozpuściło.



Komentarze

Prześlij komentarz