Najprostszy gulasz wieprzowy
Parę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie. A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki. Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek. A do tego surówka z kapusty i od razu cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz...
Najprostszy gulasz wieprzowy
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g wieprzowiny od szynki
- 2 cebule
- 1 marchewka
- kilka suszonych grzybków
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia
Wykonanie:
Godzinę przed przygotowaniem gulaszu grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone i przykrywamy, żeby nie wystygło. Następnie podsmażamy także cebulę, również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.
W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy ją 2-3 łyżkami sosu, w którym dusiło się mięso. Wszystko wlewamy do mięsa i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz