Sałatka z mango i kurczakiem
Za oknem szaro, buro... Dziś postanowiłam zaprosić do mojej kuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem przystępnej cienie.
Sałatka z mango i kurczakiem
Proporcje dla 3 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Wykonanie:
Pierś solimy, pieprzymy i obtaczamy w suszonych liściach kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok. Papryczkę chili drobniutko siekamy, szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z mango, dodajemy listki kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.
Na talerzu układamy pokrojoną sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z mango. Ozdabiamy świeża kolendrą.
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 mango
- 1/2 malutkiej papryczki chili
- 1 szalotka
- sok z limonki
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- listki świeżej kolendry
- 1 łyżka suszonych liści kolendry
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś solimy, pieprzymy i obtaczamy w suszonych liściach kolendry. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. zawsze robię to nad miską, żeby zachować cały sok. Papryczkę chili drobniutko siekamy, szalotkę kroimy w cienkie piórka. Mieszamy z mango, dodajemy listki kolendry i olej, solimy, pieprzymy, mieszamy i odstawiamy.
Na talerzu układamy pokrojoną sałatę lodową, na niej pokrojone w plastry piersi, a na wierzch salsę z mango. Ozdabiamy świeża kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz