Chrupiące ciasteczka imbirowe
Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-).
Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce.
Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej puszce.
Chrupiące ciasteczka imbirowe
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- 130 g masła
- 110 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
pysznie sie prezentują :)
OdpowiedzUsuńDzięki, zachęć dzieci do pracy ;-)
UsuńPrzepadam za imbirem, takie ciasteczka musiały być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńOj były, były, ale zniknęły ;-)
Usuń