Domowy baleron
Domowe wędliny przygotowuję nie tylko od święta, Na co dzień staram się, aby na naszych kanapkach były wędliny czy przetwory mięsne zrobione w domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na domowy baleron. Do jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek.
Domowy baleron
Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut
Składniki:
- 1 kg schabu karkowego
- 1,5 litra wody
- 50 g cukru
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 10 ziarnek pieprzu
- 3 goździki
- 70 g peklosoli
Wykonanie:
Składniki marynaty, oprócz peklosoli, doprowadzamy do zagotowania. Gdy lekko przestygnie dodajemy peklosól i mieszamy do jej rozpuszczenia. Marynatę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Karkówkę wkładamy do niewielkiego naczynia, w którym się będzie marynowała. Zalewamy ją marynatą, tak aby mięso było całkowicie przykryte płynem. Naczynie wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętając, aby dwa razy dziennie mięso obrócić.
Po tym czasie karkówkę wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso sznurujemy lub wkładamy do siatki wędliniarskiej i umieszczamy w woreczku lub rękawie do pieczenia. Szczelnie zawiązujemy i wkładamy do większego garnka z wodą. Karkówka powinna być całkowicie zanurzona w wodzie. Mięso parzmy przez 120 minut w temperaturze 80-85 stopni.
Baleron wyjmujemy z woreczka i studzimy. Po 3-4 godzinach w lodówce wędlina nadaje się już do spożycia.
Oczywiście jeśli nie możemy wytrzymać tak długo, możemy sobie ukroić kawałek wcześniej :-).
Fajne, może zbiorę się w sobie i zrobię :)
OdpowiedzUsuńBeatko, zrób koniecznie, bo tak na prawdę to on robi się sam :-).
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy przy większym kawałku mięsa proporcje zalewy należy zwiększyć
Tak, trzeba pamiętać o tym, że mięso musi być całkowicie przykryte płynem.
Usuń