Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
Proporcje na 10 gołąbków
Czas przygotowania: 7 godzin
Składniki:
- 1 kapusta (1500 g)
- 60 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 250 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 100 g suchej kaszy jęczmiennej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy przez minimum 4 godziny. Cebulę
i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie
pieczarki. Namoczone grzyby odcedzamy
zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą
kaszę i dokładnie mieszamy.
Z kapusty wykrawamy głąb, parzymy
ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać.
Na każdym liściu układamy farsz,
ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy wodą z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie
przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60
minut.
Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody, przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuńZaraz zajrzę :).
UsuńU mojej Babci na Wigilii zawszw były takie...
OdpowiedzUsuńAniu, przywołałam wspomnienia... :-)
Usuń