Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem.
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki
Ciasto:
- 130 g margaryny
- 110 g cukru
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Masa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną w kosteczkę margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka.
Imbirowe musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak... Widzę, że też jesteś fanką imbiru :-)
Usuń