Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Kapusta z grzybami to typowe
danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako
farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku
postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami
z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: z
namaczaniem 7 godzin
Składniki:
- 1000 g domowej kiszonej kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 250 g cebuli
- 300 g ciecierzycy z zalewy
- 4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy
przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i
drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru
soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju,
następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą.
Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec
dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.
Porada: Nie wylewajmy wody w
której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie
duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.
Komentarze
Prześlij komentarz