Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem
Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na 49 pierożków
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 450 g mrożonego szpinaku
- 150 g białego sera
- 100 g fety
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- mleko do smarowania
- czarnuszka do posypania
Wykonanie:
Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Gdy się rozmrozi odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkruszamy do niego biały ser, fetę i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy,
Ciasto delikatnie wyjmujemy z opakowania. Trzeba pamiętać, że jest ono bardzo delikatne i szybko wysycha, dlatego zaraz po wyjęciu z opakowania warto je przykryć wilgotną ściereczką.
Ciasto ( 7 płatów jeden na drugim) układamy na blacie i kroimy na 7 równych części. na brzegu jednego paska układamy farsz. Cały płat smarujemy mlekiem, dzięki temu pierożek lepiej się nam sklei. Pierożki składamy w równoramienny trójkąt (tak jak na zdjęciach powyżej) pilnując, aby ciasto zawsze było wilgotne. Zwinięty pierożek również smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszka.
Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, bez termoobiegu.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :-).
Usuń