Niemieckie pierniczki Lebkuchen
To już ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.
Inspiracja Moje wypieki.
Niemieckie pierniczki Lebkuchen
Proporcje na 30 ciasteczek
Czas przygotowania: 240 minut
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej 550
- 85 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 1/3 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- starta skórka z jednej cytryny
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Wykonanie:
W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.
Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki studzimy na kratce.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, skrapiamy go sokiem z cytryny i rozcieramy, Dodajemy łyżkę wody i dalej rozcieramy. Lukier nie może być za gęsty. Jeśli tak będzie dodajemy jeszcze odrobinę wody.
Pierniczki moczymy w lukrze i układamy na kratce do wysuszenia. Gdy lukier całkowicie zastygnie, ciasteczka chowamy do puszki.
Na początku lebkuchen będą twarde, aby szybko zmiękły, do puszki należy włożyć kawałek jabłka. Dla aromatu jabłko można posypać cynamonem i wbić w nie goździki.
Co mogło pójść nie tak jeśli zamiast pulchnych bułeczek wyszły placki? (wszystkie składniki na pewno zostały dodane)
OdpowiedzUsuńPrzykro mi..., zastanawiam się czemu tak się stało ? Może kuleczki były za małe i za płaskie ? Może proszek zwietrzały, bo to on odpowiada za rośnięcie ciasta. Może temperatura za niska.. ?
UsuńPrzepyszne dziś robiłam 😋😋
OdpowiedzUsuńSuper, też je uwielbiam :)
Usuń