Piwne risotto z wieprzowiną
Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz z włoszczyzną i przyprawami było strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne z wyczuwalną nutką piwną. To doskonała propozycja na obiad czy też na lunch.
Piwne risotto z wieprzowiną
Czas przygotowania: 120 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 1 litr piwa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 goździki
- 200 g ryżu arborio
- 600 ml bulionu z gotowania golonki
- 2 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- świeżo starty parmezan
Wykonanie:
Golonkę płuczemy, warzywa obieramy. Wraz z przyprawami wkładamy do szybkowara, zalewamy piwem, zakręcamy garnek i od momentu kiedy szybkowar zacznie syczeć, gotujemy na małym ogniu przez jedną godzinę. Jeśli nie posiadamy szybkowara golonkę gotujemy w zwykłym garnku, aż mięso będzie miękkie.
Golonkę wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skórki i kości. Wywar zachowujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy posiekane szalotki. Po chwili dodajemy ryż i przesmażamy ponownie prze 3-4 minuty. Na koniec dodajemy podzieloną na kawałeczki golonkę. Chwilę smażymy, wlewamy bulion i dodajemy natkę. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, mieszając raz na jakiś czas. Gdy ryż będzie już prawie miękki doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu posypane świeżo startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz