Schab z pończochy czyli domowa wędlina
Schab z pończochy, czyli domowa wędlina |
Podsuszany surowy schab, to jedna moich ulubionych domowych wędlin. Jest bardzo prosta do przygotowania, nie wymaga zbyt dużo pracy, natomiast zanim schab dojrzeje musi minąć kilka dni. Swego czasu suszona była w pończosze, stąd jej nazwa, która przetrwała do dziś.
Jeśli chcesz, schab możesz zawinąć w gazę, a następnie obwiązać go sznurkiem. Generalnie chodzi o to, żeby mięso było zawinięte w przewiewny materiał i, żeby oddychało.
Filmik jak przygotować te wędlinę znajdziesz na moim Instagramie → https://www.instagram.com/p/C0W0BwgIJ9g/
Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:
- Schab ze słoika w pikantnej panierce
- Schab w majeranku nadziewany śliwką
- Domowa biała kiełbasa
- Szynka pieczona w ziołach
- Polędwica z szynkowara
- Schab z warkoczem pieczony w majeranku
- Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa
- Schab ze słoika
- Schab karkowy z pończochy
- Schab pieczony w przyprawach
- Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka
- Domowa polędwica wędzona
- Domowa wędzona kiełbasa chłopska
Schab z pończochy, czyli domowa wędlina
Czas przygotowania: ok. 11 dniSkładniki:
- 1200 g schabu wieprzowego bez kości
- 1/2 szklanki cukru
- niepełne 1/2 szklanki soli
- 1/2 łyżki stołowej peklosoli
- 1,5 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
Wykonanie
- Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin.
- W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.
- Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą.
- Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.
- Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha.
- W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny.
- Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się nie obsypały, wkładamy do pończochy.
- Wiążemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym i w temperaturze maks. 20 stopni C. na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
- Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej.
Jak przechowywac ten schab?
OdpowiedzUsuńJa trzymam go w lodówce owinięty pergaminem. Możemy też wyłożyć go do plastikowego pojemnika.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńMam pytanko odnośnie pończochy w której ma suszyć się schab .czy to dobrze żeby suszył się w sztucznym materiale, pończochy są stylonowe ,z laycra ,to do jakiej ?
OdpowiedzUsuńTak, będzie ok, w sumie nie ma w tej chwili całkiem naturalnych pończoch.
UsuńA czy mogę wiedzieć, jak długo taki schab można przechowywać? Czy będzie ok. jak zacznę robić go jutro - 08.12.2023? Wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńSpokojnie poleży w lodówce 2 tygodnie. Można już zacząć go przygotowywać :)
UsuńDzięki wielkie. Dużo dobra.
UsuńSerdeczności
UsuńA ja chciałam zapytać, czy można podzielić ten duży kawał mięska na dwa mniejsze, ponieważ nie mam takiego pojemnika, w którym by mi się to mięso zmieściło :( No i czy taki podział nie wpłynie na jakość wędliny?
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o odpowiedź, bo mam już mięso w lodówce. Pozdrawiam
Myślę, że można spokojnie. Smacznego :)
Usuń