Sernik pomarańczowy
Sernik pomarańczowy |
Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby mogło dobrze stężeć.
Sernik pomarańczowy |
Sernik pomarańczowy
Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę 24 cm
Składniki:
- 1000 g zmielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
- 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- opcjonalnie 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja)
- 160 g ciastek
- 3 łyżeczki kakao
- 70 g stopionego masła
Wykonanie:
Ciastka mielimy w blenderze razem
z masłem i kakao. Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią aluminiową, boki
smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka,
dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.
W misce ucieramy jajka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone,
śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy kandyzowane owoce, mieszamy i wylewamy na tortownicę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dole ustawiamy naczynie z wodą.
Sernik pieczemy przez 60 minut.
Studzimy w piekarniku.
bardzo lubię serniki:)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam :-)
UsuńPrzecudny, taki świąteczny! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNo fakt, przecież święta się zbliżają wielkimi krokami :)
Smakowicie się prezentuje, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :-).
UsuńPani Agato! Wprost nie mogę oderwać oczu od zdjęć...Uwielbiam serniki i bardzo często je piekę. Ten serowiec aż mi tu pachnie pomarańczami! Pysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że Pani się podobają moje zdjęcia :-).
UsuńA sernik jest doskonały, wilgotny, aromatyczny i bardzo delikatny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.
Jak powinno przebiegać studzenie w piekarniku? Po 60 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik i otwieramy na całą szerokość drzwiczki, a dopiero jak całkiem ostygnie, wkładamy na dalsze chłodzenie do lodówki?
OdpowiedzUsuńNie, sernik po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawiamy w nim nie otwierając drzwiczek. Gdybyśmy od razu otworzyli drzwiczki to ciasto nam opadnie. Dopiero gdy sernik będzie zimny wyjmujemy go z piekarnika.
Usuń