Sernik pomarańczowy

okragle-zolte-ciasto
Sernik pomarańczowy


Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby mogło dobrze stężeć.


Sernik pomarańczowy


Sernik pomarańczowy

Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę 24 cm
Składniki:




Wykonanie:
Ciastka mielimy w blenderze razem z masłem i kakao. Dno tortownicy (24 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.
W misce ucieramy jajka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy kandyzowane owoce, mieszamy i wylewamy na tortownicę.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dole ustawiamy naczynie z wodą.
Sernik pieczemy przez 60 minut. Studzimy w piekarniku.

Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.



 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      No fakt, przecież święta się zbliżają wielkimi krokami :)

      Usuń
  2. Smakowicie się prezentuje, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Agato! Wprost nie mogę oderwać oczu od zdjęć...Uwielbiam serniki i bardzo często je piekę. Ten serowiec aż mi tu pachnie pomarańczami! Pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że Pani się podobają moje zdjęcia :-).
      A sernik jest doskonały, wilgotny, aromatyczny i bardzo delikatny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  4. Jak powinno przebiegać studzenie w piekarniku? Po 60 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik i otwieramy na całą szerokość drzwiczki, a dopiero jak całkiem ostygnie, wkładamy na dalsze chłodzenie do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, sernik po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawiamy w nim nie otwierając drzwiczek. Gdybyśmy od razu otworzyli drzwiczki to ciasto nam opadnie. Dopiero gdy sernik będzie zimny wyjmujemy go z piekarnika.

      Usuń

Prześlij komentarz