Świąteczne markizy
Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.
Świąteczne markizy
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki
Ciasto:
- 130 g margaryny lub masła
- 110 g cukru brązowego
- 3-4 łyżki miodu
- 2 żółtka
- 350 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Masa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojony w kosteczkę tłuszcz i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy.
Smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńOj tak :) I takie świąteczne.
UsuńPycha! Wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-)
Usuń