Świąteczne markizy

okragle-ciastka-z-czekolada

Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym  prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami.


Świąteczne markizy

Czas przygotowania: 80 minut
Składniki
Ciasto:
  • 130 g margaryny lub masła
  • 110 g cukru brązowego
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2  łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Masa czekoladowa:


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojony w kosteczkę tłuszcz i miód. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej miodu. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię.  Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy.
Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy.





Komentarze

Prześlij komentarz