Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami

krem-z-grzankami

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.



Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami 

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 130 g czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 60 g pietruszki
  • 120 g selera
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 prostokątny serek topiony
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
Sos:
  • ½ szklanki listków natki pietruszki
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos  i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły.

Porada
Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.  




Komentarze

  1. Pani Agatko! Zupa wyborna,przepyszotka!!!😋😋
    Dziękuję za takie wspaniałe przepisy!!😊
    Pozdrawiam
    Marta Jacożyńska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaaadzo się cieszę, że smakowała!
      Super, serdeczności :)

      Usuń

Prześlij komentarz