Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami
Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 130 g czosnku
- 1 łyżka masła
- 60 g pietruszki
- 120 g selera
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 prostokątny serek topiony
- Sól morska
- Świeżo zmielony pieprz
- 4 kromki chleba tostowego
Sos:
- ½ szklanki listków natki pietruszki
- ½ szklanki listków świeżej bazylii
- ¼ szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i
przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka
wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony
czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Zupę blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w
kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na
jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami
i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły.
Porada
Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy
jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę na to czy temperatura na patelni nie jest
zbyt wysoka.
Pani Agatko! Zupa wyborna,przepyszotka!!!😋😋
OdpowiedzUsuńDziękuję za takie wspaniałe przepisy!!😊
Pozdrawiam
Marta Jacożyńska
Baaaadzo się cieszę, że smakowała!
UsuńSuper, serdeczności :)
😊
OdpowiedzUsuń