Chlebek bananowo-dyniowy
Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem purée z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce.
Chlebek bananowo-dyniowy
Czas przygotowania: 75 minut
Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm
Składniki:
- 200 g purée z pieczonej dyni
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu
- 200 g maki pszennej 550
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g brązowego cukru
- 120 g oleju
- 2 jajka
- 50 g czekolady
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure z dyni, banana, przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny.
Studzimy na kratce.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.
I aromatycznie :-)
OdpowiedzUsuńO mniam, ależ to musi być pyszne... Dyni z bananem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDynia z bananem to fajny zestaw :)
Usuń