Chlebek bananowo-dyniowy


 
Dzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem purée z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce.



 Chlebek bananowo-dyniowy

Czas przygotowania: 75 minut
Proporcje na keksówkę o dł. 23 cm

Składniki:
  • 200 g purée z pieczonej dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g maki pszennej 550
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g oleju
  • 2 jajka
  • 50 g czekolady
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Czekoladę drobno kroimy. Do miski wrzucamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy pure z dyni, banana, przesianą mąkę wraz  z sodą i proszkiem do pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny.
Studzimy na kratce.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz