Gofry
Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy. W każdym wydaniu są pyszne.
Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej.
Gofry
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 7 sztuk
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej 450
- 2 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry.
Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.
Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.
Gdy lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
Wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i tak też smakują :-).
UsuńMniam. Ale bym zjadła, tak dawno nie robiłam gofrów :-)
OdpowiedzUsuńMnie właśnie naszło :-), zjadłam tylko z cukrem pudrem, żeby troszkę uspokoić sumienie ;-)
Usuń