Łososiowa przekąska fit
Oto kolejna dietetyczna propozycja inspirowana książką Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit. Śniadania. Obiady. Kolacje". Łososiowa przekąska składa się z niskokalorycznych warzyw - marchewki i zielonego ogórka, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. A wszystko zostało polane dresingiem z naturalnego lekkiego jogurtu. To danie jest doskonałe na lunch czy lekką kolację.
Łososiowa przekąska fit
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla dwóch osób
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża marchewka
- kawałek zielonego ogórka (20 cm)
- 3 łyżki jogurtu greckiego light
- sok z cytryny
- posiekany koperek
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i gotujemy na pół twardo. Studzimy.
Łososia drobno kroimy, marchewkę, jajko na twardo i ogórka ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i koperek.
Na talerzu stawiamy obręcz do formowania dań i warstwowo układamy marchewkę, jajko na twardo, ogórka i łososia, lekko przyciskając każdą warstwę.
Przed podaniem zdejmujemy obręcz. Polewamy sosem jogurtowym.
Wygląda mega atrakcyjnie, lekkie super danie i nie to tego niebanalne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowo :-)
Usuń