Smalec do chleba
Nie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-).
Smalec do chleba
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 700 g grubej słoniny
- 2 cebule
- 1/2 jabłka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
Wykonanie
- Słoninę kroimy w drobną kostkę.
- Wkładamy na zimną suchą patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż skwarki się przyrumienią, a tłuszcz wytopi.
- Na pierwszym etapie wytapiania tłuszczu jest ważne, ąby temperatura nie była za wysoką, bo skwarki zrobią się bardzo twarde. Lepiej pozwolić im się dać wytopić pomału.
- Następnie obieramy cebulę i jabłko.
- Kroimy w drobną kostkę i najpierw dorzucamy cebulę, a po 5 minutach jabłko.
- Wszystko dusimy na małym ogniu, do momentu, aż cebula będzie szklista.
- Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy przyprawy, mieszamy i gdy lekko przestygnie przelewamy do miseczek lub słoików.
- Podajemy po całkowitym wystygnięciu.
Uwielbiam domowy smalczyk!
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :-)
Usuń