Sos czekoladowy
Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros, hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis.
Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny.
Sos czekoladowy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 100 g czekolady
- 7 łyżek mleka
- 1 czubata łyżeczka masła
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.
Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.
Komentarze
Prześlij komentarz