Surówka z czerwonej kapusty


 Mam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze.
Moja surówka na dodatek jest niskokaloryczna, ponieważ dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.
 Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.




 Surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:
  • 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
  • 1 cebula
  • 1 spore jabłko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru



Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę i jabłko wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz