Surówka z czerwonej kapusty
Mam nadzieję, że dziś skusicie się na surówkę z czerwonej kapusty. Oto idealna surówka do zimowego obiadu, pełna witamin i oczywiście koloru, bo wiadomo nie od dziś, że jemy oczami. Czerwona kapusta zawiera sporo witaminy E i C, a także witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi wiele mikro- i makroelementów, między innymi potas, cynk i magnez. Zawiera również przeciwutleniacze.
Moja surówka na dodatek jest niskokaloryczna, ponieważ dodałam do niej minimalną ilość majonezu, a resztę sosu uzupełniłam naturalnym jogurtem.
Surówka jest najlepsza po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się dokładnie przegryzą.
Surówka z czerwonej kapusty
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1000 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
- 1 cebula
- 1 spore jabłko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- sól morska
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski, posypujemy delikatnie solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce do jarzyn. Cebulę i jabłko wrzucamy do miski z kapustą, dodajemy pozostałe składniki surówki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńI zdrowo :-)
Usuń