Churros con chocolate
Chrupiące churros maczamy w czekoladzie, Po prostu niebo w gębie ! Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach 😁.
Churros z czekoladą |
Churros con chocolate
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody
- 225 g mąki pszennej 500
- szczypta soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 g czekolady
- 7 łyżek mleka
- 1 czubata łyżeczka masła
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
Wykonanie
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły z tłuszczu.
Aby przygotować sos czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu (do większego garnka z wodą wstawiamy mniejsze naczynie, do którego wrzucamy pokrojoną w kawałki czekoladę). Dodajemy mleko, masło, esencję i kardamon. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Naczynie zdejmujemy z garnka i sos odstawiamy do wystygnięcia.
Im zimniejszy będzie sos, tym bardziej będzie gęstniał.
Komentarze
Prześlij komentarz