Donaty (donuts)
Na zakończenie
Karnawału proponuję Wam jeszcze amerykańskie ciacha, czyli donuty.
Możemy je podawać polukrowane lub oblane polewą czekoladową. Fajnie wyglądają przyozdobione kolorową posypką cukrową. Uwielbiam te ciacha na równi z naszymi tradycyjnymi pączkami.
Przepis pochodzi z książki "Nueva York. Recetas de culto" Marca Grossmana.
Kulinarne inspiracje
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na karnawałowe ciastka:
- Oponki serowe
- Małe pączki z cukrem pudrem
- Chrust czyli faworki
- Pączki z pomarańczową konfiturą
- Pączki serowe
- Churros
- Churros con chocolate
- Donaty (donuts)
- Faworki, czyli chrust II
- Faworki z piekarnika
- Donaty (donuts) z piekarnika
Donaty (donuts)
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na 16 sztuk
Składniki:
- 415 g mąki pszennej (dodałam odrobinę więcej)
- 15 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 35 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 5 łyżeczek mleka
- kolorowa posypka
Wykonanie
- Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto.
- Ciasto będzie klejące.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
- Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wykrawamy donaty.
- Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka.
- Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
- Donaty smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
- Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Gdy donaty stygną robimy lukier.
- Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy esencję i mleko, wszystko dokładnie mieszamy.
- Zimne ciastka maczamy w lukrze, układamy na kratce, a gdy lukier troszkę zastygnie posypujemy posypką.
Wyszły Ci idealnie! Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńOlu, dziękuję bardzo :-)
UsuńDodajemy tak małą ilość drożdży?
OdpowiedzUsuńDodajemy tak małą ilość drożdży?
OdpowiedzUsuńa gdzie kupię maszynkę taką do robienia donatów bo zamierzam zrobić
OdpowiedzUsuńKupiłam ją przez Internet w którymś ze sklepów z akcesoriami kuchennymi, było to dawno, nie pamiętam więc w którym :-).
Usuń