Frytki domowe
Domowe frytki: 100% ziemniaka w ziemniaku ! Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę, i przynajmniej mamy pewność, że jemy prawdziwe ziemniaki, a nie zmieloną zamrożoną pulpę ziemniaczaną z wypełniaczami, którą nam sprzedają w sklepach. Bo tak na prawdę sklepowe frytki są produkowane z mąki ziemniaczanej, suszu, czyli pokrojonych i wysuszonych ziemniaków i oleju roślinnego.
Do smażenia najlepiej wybrać specjalną odmianę ziemniaków do pieczenia i smażenia. Kupimy ją w każdym większym markecie. Po usmażeniu warto frytki dokładnie obsączyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pozbywając się w ten sposób nadmiaru tłuszczu.
Frytki domowe
Czas przygotowania: 20 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- sól morska
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki.
We frytkownicy lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej. Na próbę wrzucamy do niego jedną frytkę, żeby sprawdzić czy już jest wystarczająco gorący, jeśli frytka zacznie skwierczeć, znaczy to, że możemy zacząć je smażyć.
Ziemniaki smażymy partiami, nie wrzucając od razu dużej ilości frytek, bo zamiast smażyć się, będą się nam dusić i nasiąkną bardzo tłuszczem. Frytki smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru.
Po usmażeniu pierwszej partii, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.
Po osączeniu frytki solimy i od razu podajemy, póki są jeszcze gorące.
Komentarze
Prześlij komentarz