Lemon curd, krem cytrynowy



Dziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek,  do różnych deserów czy też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła  wykorzystała do przełożenia bezy → cytrynowa beza.
 
Na blogu znajdziesz także ten krem cytrynowy zrobiony na żółtkach → lemon curd na żółtkach
 



Lemon curd, krem cytrynowy

Czas przygotowania: 40  minut
Składniki:
  • 70 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 40 g masła
  • sok z 1 cytryny

 



Wykonanie:
W miseczce umieszczamy żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad  garnkiem z  gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów, etc.




Komentarze

  1. Świetnie wygląda, cudowne są babeczki z takim kremem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczek nie robiłam, muszę spróbować :-).

      Usuń

Prześlij komentarz