Lemon curd, krem cytrynowy
Dziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów czy też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła wykorzystała do przełożenia bezy → cytrynowa beza.
Na blogu znajdziesz także ten krem cytrynowy zrobiony na żółtkach → lemon curd na żółtkach
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
Wykonanie:
W miseczce umieszczamy żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów, etc.
- 70 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 1 białko
- 40 g masła
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
W miseczce umieszczamy żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów, etc.
Świetnie wygląda, cudowne są babeczki z takim kremem ;)
OdpowiedzUsuńBabeczek nie robiłam, muszę spróbować :-).
Usuń