Najprostsza surówka z marchewki
Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.
Najprostsza surówka z marchewki
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 4 porcje
Składniki:
- 600 g marchewki
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
- szczypta cukru
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na 30 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze surówkę doprawiamy, mieszamy i podajemy.
Najprostsza i najlepsza :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;)
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, w drugiej wersji robię ją z odrobiną chrzanu.
Usuńi najlepsza do obiadu:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-).
Usuń