Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami



Dzisiaj na blogu troszkę dietetycznie, czyli to będzie idealny pomysł na deser dla tych wszystkich, którzy unikają słodkich ciast, ale raz na jakiś czas mają ochotę na mało słodkie co nieco. Na pomysł upieczenia tego ciasta wpadła moja córka i muszę przyznać, że wyszło jej ono bardzo fajnie. Jest upieczone na bazie mąki orkiszowej i naturalnego jogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia.




Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Czas przygotowania: 70 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm

Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej typ 720
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g płatków owsianych
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • ok. 300 g brzoskwiń
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej



Wykonanie:
Brzoskwinię odcedzamy z syropu, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w plasterki.
Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę skarmelizować.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze