Budyń jaglany z żurawinowym musem
O kaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaj, a dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.
W słodkościach znajdziecie również przepis na rewelacyjny jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki masła
Mus żurawinowy:
- 1 szklanka mrożonej żurawiny
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wody i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Trwa to 10 minut. Owoce blendujemy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem.
budynie jaglane mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńPrawda, że są pyszne :-)
Usuńjeśli smakuje tak doskonale jak wygląda, to chcę :) Uwielbiam żurawinę ;)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :-). Żurawina bomba witaminowa !
UsuńI już wykorzystam ten przepis dla moich gości zaproszonych na jutrzejszy deser ;) Cieszę się, że tu zajrzałam!
OdpowiedzUsuńRenula, baaaardzo mi miło :-).
UsuńJuż sobie skopiowałam ;)
UsuńW takim razie życzę smacznego :-).
UsuńMam jeszcze pytanie: czy budyń lepiej smakuje jeszcze na ciepło, czy raczej schłodzony? ;)
UsuńMnie najbardziej smakuje taki jeszcze letni, ale to kwestia gustu :-).
Usuńdziękuję ;) właśnie jestem w trakcie przygotowywania ;)
UsuńTrzymam kciuki !
UsuńDziękuję za przepis! Budyń wyszedł pyszny! ;)
UsuńBardzo się cieszę :-)).
Usuńależ apetyczny budyń no i te żurawinki - super!
OdpowiedzUsuńSuper duecik :-).
UsuńBudyń prezentuje się pysznie! Tylko do uczucia satysfakcji potrzebowałabym dla siebie samej te 2 słoiczki :D
OdpowiedzUsuńNo tak, powiedzmy, że na zdjęciach jest porcja dla jednej osoby ;-)
UsuńPięknie wygląda, a do tego jest świetnie podany ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo :-).
UsuńŚwietny przepis, chętnie go wypróbuję, bo kaszę jaglaną lubię i korzystam z niej.
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania :-).
UsuńWygląda jak flaga narodowa :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, tylko odwrócona ;-).
Usuń