Czekoladki z nutką chili
Własnoręcznie wykonane czekoladki z naszym ulubionym smakiem? Zobaczcie jakie to proste 💓. Do ich zrobienia potrzebujemy tylko 3 składniki, no i oczywiście foremkę do czekoladek. Ja tym razem zrobiłam je z nutką chili, bardzo lubię to połączenie słodkiego i pikantnego smaku.
Czekoladki z nutką chili
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/8 - 1/4 łyżeczki chili
- parę kropel esencji waniliowej
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Miskę ustawiamy na garnku z wodą. Ważne jest, aby woda nie dotykała spodu miski. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Temperatura nie powinna być zbyt wysoka, maksimum 32 stopnie, a czekolada powinna topić się powoli.
Miskę zdejmujemy z garnka i odstawiamy na 10 minut, aby przestygła. Po tym czasie znowu ją powoli podgrzewamy do około 30 stopni, a gdy będzie płynna dodajemy esencję waniliową i chili. Chili najpierw dodajemy w niewielkiej ilości, dosłownie na czubek noża, ponieważ jej ostrość jest bardzo zróżnicowana. Dokładnie mieszamy.
Płynną czekoladą napełniamy foremki, delikatnie stukamy nimi o blat, aby pozbyć się powietrza i równomiernie je wypełnić. Wypełnioną foremkę odstawiamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do stężenia. Trwa to około 60 minut.
Po tym czasie czekoladki wyjmujemy z foremki wyginając ją w obie strony delikatnie.
Po tym czasie czekoladki wyjmujemy z foremki wyginając ją w obie strony delikatnie.
Czekoladki wyglądają pysznie... no i zdjęcia jak zawsze zachwycają mnie :))
OdpowiedzUsuńAguś, dzięki za miłe słowa <3.
UsuńPiękne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńMi brakuje cierpliwości...
Dzięki :-). Wiesz, nawet szybko mi poszło...
Usuń