Domowa granola kokosowa
Od zawsze wiadomo, że śniadanie to nasz najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma być pożywne, smaczne i pełnowartościowe. Powinno także dostarczyć nam dużo energii. Doskonałym pomysłem na śniadanie jest granola z jogurtem. Nabiał zawiera wapń, białko i witaminę A i D, natomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante, która w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych produktów zbożowych. Cały asortyment, który ma w sprzedaży firma Sante znajdziecie tutaj.
Domowa granola kokosowa
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
- 170 g płatków żytnich
- 170 g płatków pszennych
- 170 g płatków owsianych
- 170 g płatków jęczmiennych
- 4 łyżki zarodków pszennych Sante
- 4 łyżki otrębów owsianych Sante
- 4 łyżki otrębów pszennych Sante
- 100 g wiórków kokosowych
- 70 g sezamu
- 70 g ziaren słonecznika
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
- 40 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Mleko skondensowane lekko podgrzewamy, aby było rzadkie.
Do dużej miski wsypujemy wszystkie płatki, otręby, zarodki, wiórki i ziarna sezamu i słonecznika. Dodajemy sól, cynamon, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy mleko i olej, jeszcze raz mieszamy. Wysypujemy na 2 blaszki do pieczenia wyłożone papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy przez 60 minut, raz na jakiś czas mieszamy, żeby płatki się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika do granoli dodajemy żurawinę i mieszamy.
Gdy płatki wystygną przesypujemy je do szklanego suchego słoika.
taka domowa granola to coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-).
UsuńNa idealnie chrupiące śniadanko :)
OdpowiedzUsuńBardzo chrrrrupiące :)
Usuń